2014. május 2., péntek

Önszeretet


Tudod-e szeretni önmagadat?






Az önszeretet gyakran félreértett téma, pedig amíg magunkat nem szeretjük és fogadjuk el 100 százalékosan, addig másban is találunk majd hibát és kivetnivalót. Miért ez az alapja annak, hogy másokat igazán szeretni tudjunk?


Szinte mindannyiónknak okoz néha fejtörést, sőt problémát a szeretet kinyilvánítása mások felé. Ezzel összefüggésben az egyik leggyakrabban félreértett téma az önszeretet kérdése. Közhely, hogy amíg magunkat nem szeretjük és fogadjuk el 100 százalékosan, addig másban is találunk majd hibát és kivetnivalót, ami akadályozni fog szeretetünk kifejezésében. Mi is a valódi önszeretet és miért ez az alapja annak, hogy másokat igazán szeretni tudjunk?


„Vágysz szeretetre? Szeress!” – így az ókori költő, Martialis. Sokan megfogalmazták már ugyanazt: ami bennünk van, azt tükrözi a külvilág. Ha vágysz valamire, ne másoktól várd, előbb valósítsd meg annak „eszményét” önmagadban, legbelül és utána megkapod. Ha mi magunk szeretetteljesen fordulunk mások felé, jóindulattal, segítő szándékkal, elfogadással, pontosan ezt fogjuk visszakapni. Erre akkor vagyunk képesek, ha elfogadtuk magunkat a hibáinkkal, tévedéseinkkel, kudarcainkkal együtt és minden negativitásunkkal együtt szeretjük magunkat. Ha megadjuk saját magunknak azt a törődést, amire szükségünk van az élet különböző szintjein, ha gondoskodunk szükségleteinkről, ahelyett, hogy ezt másoktól várnánk el. Ha belül megváltozunk, megváltozik a körülöttünk lévő világ is. Az egyéni felelősségünk ott kezdődik, hogy a saját életünkben tegyünk rendet, vagyis: magunkat kezdjük el szeretni, szeretettel átalakítani.


Ha tiszta szívből szeretjük magunkat, nem számít, mit gondolnak mások és nem akarunk görcsösen nekik megfelelni. A saját utunkat járjuk elkötelezetten, és pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell. Ez a hely pedig éppen az, ahonnan a legtöbb segítséget és szeretetet tudjuk nyújtani másoknak.


Mindez elméletben nagyon egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban sokszor nem olyan könnyű megvalósítani. Mindannyiónkban dolgozhatnak azok a régi minták, amiket otthonról, gyerekkorból (vagy még régebbről) hoztunk, amelyeket a tudatalattinkban tárolunk annyira eldugva, hogy nem is tudunk róluk. Ezek a zsigeri viselkedésminták gyakran úgy jelennek meg, akár olyan váratlanul, hogy talán nem is értjük a saját reakcióinkat. Ez a pont azonban kiindulási pont lehet az önmagunk mélyebb rétegeibe vezető utazáshoz. Innen elkezdhetjük kibogozni a személyiségünket átható bevésődéseket, programokat, amelyeket megértve, elfogadva kezdődhet meg a belső utazás, a mély átalakulás.


Az önismereti munkában fontos tudatosítani, hogy nincs szükség arra, hogy önmagunkat megbélyegezzük, elítéljük, büntessük, hiszen minden pillanatban azt tettük, amire éppen akkor képesek voltunk. Kár magunkat ostorozni a régi bűnökért, mivel az akkor számunkra elérhető legjobb tudásunk szerint jártunk el. A jelenünket ne mérgezzük tovább, vonjuk le a következtetéseket, bocsássunk meg szívből, lépjünk tovább és higgyük el, hogy képesek vagyunk minden pillanatban a lehető legjobbat cselekedni.
Néhány egyszerű gyakorlat

1. Légy hálás magadnak!
A nap végén mondj köszönetet magadnak mindenért, amit elvégeztél. Dicsérd meg magad minden egyes dologért, amit megtettél, legyen az egy határidős munka befejezése vagy hogy kedves voltál a szomszédoddal. Ez az egyszerű, mindennap ismételt kis rítus folyamatosan azt az üzenetet küldi a tudatalattidnak, hogy értékes és szeretetreméltó vagy.

2. Az önszeretet meditációja
A nagyobb terhek feloldásához használható az alábbi meditáció. Képzeld el, hogy szemben ülsz saját magaddal, a lelkeddel. Ahogy kilélegzel, egy fénylő szeretetszál indul el a lelked szívébe, majd belégzésnél visszatér hozzád, a te szívedbe. Képzeld el, hogy a szíved egyre jobban megnyílik és minden egyes lélegzetvétellel vastagabbá, fénylőbbé válik a szeretetszál, mígnem egészen betölti a köztetek lévő teret. Lásd lelki szemeiddel, hogy a köztetek áramló tiszta szeretetenergia nőttön-nő, mígnem egy ragyogó szeretetfelhőbe burkol mindkettőtöket. Most mondd el a lelkednek, hogy szereted és hálás vagy azért, ahol most tartasz és a neked nyújtott segítségéért. Bocsáss meg neki mindenért, és kérd meg, hogy ő is bocsásson meg neked mindenért, amit elkövettél ellene. Ezt a meditációt bármikor elvégezheted, amikor az életed eseményei kapcsán bűntudatot, öngyűlöletet érzel.
3. Ajándékozd meg magad!
Légy kreatív és gondold végig, mi adja meg neked az elégedettség és a törődés érzését. Ne tárgyakban gondolkodj elsősorban! Lehet ez egy hétvégi kirándulás, egy nap, amit csak magadra szánsz vagy esténként egy fél óra, amikor nyugodtan elmélkedhetsz úgy, hogy senki nem zavar. Lehet, hogy arra van szükség, hogy következetesen meghúzd a határaidat és ideiglenesen visszautasíts másokat. Vagy hogy kiteljesítsd önmagadat lépésről lépésre, például elkezdd valóra váltani a gyermekkori álmaidat. Emlékeztesd magad arra, hogy valódi szeretetet csak az tud nyújtani, aki önmagával minden szinten rendben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése